BELANGRIJK! Vanaf 4 september 2023 kunnen bestellingen weer opgehaald en geleverd worden, omdat wij een rondreis aan het maken zijn! Wil je er zeker van zijn dat het meubel  van jou wordt? Bestel hem dan alvast!

De werkwijze - hoe behandel ik een vintage meubel?

Wanneer ik weer een mooi meubel op de kop heb getikt, gaat het altijd standaard een proces door. Ik zal mijn werkwijze hieronder toelichten. 

Stap 1: Kaal maken en schoonmaken

Als eerste stap ontdoe ik het meubel van oude lagen, zoals verf of boenwas. Daarna maak ik het meubel van voor tot achter en van onder tot boven vetvrij en grondig schoon.

Stap 2: Houtworm

In deze stap ga ik de houtworm bestrijden met een professionele anti-houtworm spray. Oude meubels kunnen helaas houtworm bevatten, dit is iets wat er een beetje bij hoort. Dit is waarom ik elk meubel behandel. De gaatjes die de houtworm veroorzaakt hebben blijven soms wel gewoon zichtbaar. Vooral aan de binnenkant zul je deze gewoon blijven zien. Aan de buitenkant probeer ik deze zoveel mogelijk weg te werken. Als ik na een eerste behandeling twijfel of de houtworm weg is, dan behandel ik het altijd nog een keer. Heel soms blijkt dat er na een tijd toch nog levende houtworm in een meubel zit. Dit is helaas niet te voorkomen.

Stap 3: Reparatie

In deze fase zal ik het hele meubel nalopen en waar nodig reparaties uitvoeren. Denk aan een poot die niet meer stevig is of een bodem die vervangen moet worden. Ik loop de lades en deurtjes na en dicht eventuele gaatjes (denk aan houtworm of andere storende gaatjes). Sommige oneffenheden laat ik zitten, omdat dat de charme is van een oud meubel. Bovendien trekken sommige kieren ook weer open doordat hout altijd in beweging is. 

Stap 4: Aanpassingen en indeling bepalen

Dan komt de stap waarin ik bedenk hoe het meubel het fijnst gebruikt kan worden. Is de indeling zoals hij is al goed, of moet er ergens een plank bij? Of misschien een roede in plaats van planken? In deze stap vraag ik mij af hoe ik het meubel zo praktisch en goed mogelijk kan indelen. 

Stap 5: Schilderen

Het meubel is helemaal schoon, gerepareerd, behandeld tegen houtworm, en de indeling is bepaald. Nu ga ik aan de slag met verf! Welke kleur past het beste bij het meubel? Dit is een hele leuke stap, want nadat het meubel geschilderd is zie je echt een groot verschil. Ik start met een laag grondverf, zodat de volgende lagen mooi hechten, en daarna volgen de twee laklagen. 

Stap 6: Finishing touch

In de laatste stap bepaal ik welke knopjes of handgrepen er het beste bij het meubel passen. En dan is het meubel klaar om naar zijn nieuwe plekje te gaan. Voor kleine beschadigingen die het meubel eventueel op loopt geef ik een klein potje met verf mee.